Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/gerincme/domains/gerincmed.hu/public_html/p1/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/gerincme/domains/gerincmed.hu/public_html/p1/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270

Biodinamikus craniosacrális kezelés

A kezelésről röviden

Testünk nagy rendszerei közül a légzés és a keringés mellett a kranioszakrális rendszer a harmadik olyan egység, amely ritmikusan működik. Ezzel dolgozik az Integrált Kranioszakrális Biodinamika.

Ez egy gyengéd és mélyre ható terápia, amely lehetőséget ad betegséget teremtő mintáink alapvető szinten történő átalakítására. Gyógyszer nélkül segíti a testi-lelki egészség helyreállását. Mivel a kezelő nem manipulálja a gyógyulási folyamatot, ez egy teljesen biztonságos módszer, amellyel újszülöttek, várandós nők és súlyos betegek is kezelhetők.

A kezelés alatt kioldódnak a koponyát, a gerincet és a medencét érintő feszültségek, ellazul az idegrendszert körülvevő kötőszövet. Egy alváshoz hasonló, nagyon ellazult, mégis éber tudatállapot jön létre. Ebben az állapotban a tudattalan ellenállások lecsökkennek, a szabad áramlás beindul, ezáltal felerősödik a szervezet önszabályzó-öngyógyító ereje. Így lehetővé válik egy valódi, mély gyógyulás.

A kezelés nyugalomban, finom érintésekkel, kényelmes ruhában történik. Általában 60-90 perc. Utána belső nyugalom, ok nélküli elégedettség tapasztalható.

Érdemes a kezelés után teret hagyni magadnak arra, hogy ebben az állapotban időzz egy kicsit vagy pihenni tudj, ha szükséges.

 

Ez a módszer hatékonyan segít általánosságban:

 • erős testi, vagy mentális igénybevétel
 • gerincproblémák
 • megelőzés
 • fájdalomcsillapítás
 • idegrendszeri problémák, betegségek
 • az immunrendszer erősítése
 • baleset-műtét utáni felépülés
 • érzelmi trauma feldolgozása (gyász, válás)
 • változások beépítése a mindennapi életbe
 • minden változás, átmenet, új kezdet esetén (pl. hormonális vagy idegrendszeri változások, haldoklás, születés-szülés)

 

részletesebben:

 • gerincsérv, idegbecsípődés megelőzése
 • gerinc- és egyéb mozgásszervi problémák
 • stressz oldása
 • idegrendszeri problémák, betegségek
 • fejfájás, migrén, alvászavar
 • szív és agyi infarktus megelőzése
 • érzelmi eredetű problémák feldolgozása
 • fogászati kezelések, fogszabályzás, fogsebészet után
 • űkismamáknak segít a várandósság alatti folyamatos testi-lelki változásokhoz alkalmazkodni, segíti a baba egészséges fejlődését
 • menstruációs problémák
 • gyerekeknél: hiperaktivitás, figyelemzavarok, tanulási nehézségek, dadogás, mozgásfejlődésben eltérés
 • hormonális, emésztési és légúti allergiás panaszok, asztma

 

Mi a kranioszakrális rendszer?

A kranioszakrális (craniosacralis) megnevezés a latin cranium és os sacrum, azaz a koponya és keresztcsont kifejezésekből ered. A rendszert a koponya, az agy, a központi és perifériás idegrendszer, a gerincvelő, az agyi-gerincvelői folyadék (liquor), a hozzá tartozó kötőszöveti hártyák és a keresztcsont alkotják.

 

Hogyan működik a kezelés?

Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy az emberi test megőrzi szövet-memóriájában az eddig átélt fizikai és érzelmi események lenyomatát. Az érzelmileg kellemetlennek minősített emlékek nyomán a kranioszakrális rendszerben is blokkok alakulhatnak ki. Emiatt az agyi-gerincvelői folyadék egyenetlenül áramlik a kranioszakrális rendszerben, és ez betegségek kialakulásához vezethet.

A kezelés alatt a test képes föloldani a szövetekben lévő blokkokat. A blokkot okozó trauma-emléknyom a tudattalanból felkerülhet az éber tudatba, így feldolgozható és feloldható lesz, ezáltal átalakíthatóvá válnak a betegségek mélyen őrzött mintái. A kezelő finom érintést használ, miközben a test folyamatait figyeli és követi. A kezelt egyfajta hullámként érezheti az agyi-gerincevelői folyadék gyengéd áramlását a testben, amely az idegrendszer lenyugvásával jár együtt. A kezelő erre a pulzálásra, valamint a szövetekre ráhangolódva a kötőszövetek ellazításán keresztül segíti a kranioszakrális rendszert annak természetes önszabályozódásában, harmonizálódásá- ban. Ezáltal egy mély gyógyulási folyamat jön létre.

 

Gyerekeknél

Születéskor a koponyacsontok a még lágy varratok mentén elcsúsznak, így csökkentve a koponya méretét a szülőutakon való átjutáshoz. Ez, és egyéb szülési traumák gyermekkorban zavarokat okozhatnak. Újszülött korban elkezdve e szelíd terápiát a traumák oldására, csökkenthető lenne az olyan gyermekek száma, akik magatartászavarral vagy egyéb panaszokkal élnek.

Sok kismama segíti ezzel a módszerrel gyermeke fejlődését, vagy olyan hozzátartozók tanulják meg, akiknek testi-szellemi sérült családtagjuk van. Ezzel a technikával a testi-lelki fejlődést maximalizálni lehet és akár olyan eredményeket is elérni, amilyet nem várnak az orvosok.

 

A biodinamikus kranioszakrális kezelés eredete

Dr. Sutherland osteopata az 1900-as években felfedezte, hogy a légzési- és a szívritmuson kívül a testben érzékelhető egy harmadik ritmus is, amelynek életfontosságú szerepe van a test szabályozásában és fenntartásában. Ez a kranioszakrális ritmus. Megfigyelte ezen kívül, hogy ha a test és főképp a koponya csontjai nem tudnak megfelelően mozogni, akkor egészségügyi probléma léphet fel a testben, amely akár pszichés megbetegedést is jelenthet.

Saját magán végzett kísérletekkel bizonyította ezt a tényt, és az osteopátiában alkalmazott gyógyítási módszert tovább fejlesztette. Dr. Sutherland később azt is felismerte, hogy az emberi rendszert egy rejtélyes Jelenlét hatja át, amelyet az „Élet Lélegzetének” („Breath of Life”) nevezett el. Klinikai gyakorlata utolsó tíz évében különösen ráhangolódott erre a Jelenlétre és működésre. Érdeklődése azok felé a belső erők felé mozdult, amelyek a gyógyulást elősegítik. Rájött, hogy ez az Élet Lélegzete, és azok az intelligens erők, amelyek által ez létrejön, teremtik a gyógyító döntéseket.

Dr. James S. Jealous felismerte azt, hogy azok az embriológiai erők, amelyek létrehozták az embriót, ugyanazok, mint a növekedés és fejlődés erői, és az életen keresztüli tápláló, erősítő erők. Ezekkel a gyógyító és homeosztatikus erőkkel dolgozva, a kezelő képes a test újraszerveződéséről kommunikálni az egész testben egy szöveten, folyadékon keresztül.

 

Biodinamikus megközelítés

A biodinamikában alkalmazott gyakorlati megközelítés különbözik a többi eljárástól. A kezelő a részek helyett az egészre figyel és „hallgatja” azt. A betegség helyett az EGÉSZséget tartja figyelme előterében. A kezelés lényegében egy, a lélek mélyéről induló csendes várakozás, amely lehetővé teszi, hogy a gyógyulás magától megszülessen. Ez a Csend az, ami lehetővé teszi a kezelt számára a kapcsolódást az elsődleges légzéssel, az Egésszel. Ha ily módon érintünk, akkor csodálatos lehetőséget hozunk létre a gyógyuláshoz, amely ezáltal bármikor elérhetővé válik.

 

Fogorvosi kezelések kiegészítőjeként

A fogorvosi kezelések és a fogszabályzás mikroelmozdulásokat okoznak a koponya csontjain. Mivel a szájpadlásunk csontjai összekapcsolódnak a koponyánkban központi helyet elfoglaló és az agyalapi mirigyet hordozó ékcsonttal, ennek minimális elmozdulása súlyos következményekkel (például gerincferdülés, hormonális betegségek, hangulatzavarok, vegetatív idegrendszeri alkalmazkodási problémák) járhat.

A halántékcsontok elmozdulása olvasási, számolási nehézségeket, viselkedészavarokat, koncentrációs zavarokat okozhat. A fogorvosi kezelések során a rágóízületben feszültségek keletkeznek, állkapocs-záródási rendellenességek jöhetnek létre. Ezek a lágyrészekben, kötőszövetben és fogágyban lévő, vagy a csontok elmozdulásával járó blokkok fájdalommentesen feloldhatók, jó esetben egy-két kezeléssel. A nehézfém terhelés kivezetésekor e módszer kimutathatóan serkenti a termelődő liquor cirkulációját, termelődését-visszaszívódását, gyorsítva a káros anyagok eltávozását az idegrendszerből.


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/gerincme/domains/gerincmed.hu/public_html/p1/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270