Spineliner

A Spineliner korrekciós - csontkovács - rendszer (Spineliner Adjustment System) egy fejlett műszaki eszköz, amelyet orvosok, gyógytornászok használnak a hátgerinc és a perifériás izületek elemzésére és korrigálására.

A műszer egy összetett szoftver csomaggal rendelkezik, amely segíti a terapeutát, hogy helyre tegye és korrigálja a nem megfelelő rögzülést (blokk) és/vagy részleges ficamot (subluxáció). Egy speciális fej segítségével (piezoelektronikus fej) az adott csigolya szegmensre leadott ütés- hullámból visszaverődő rezgést érzékeli, és a softver segítségével felméri az izület állapotát. Ennek megfelelően kiszámolja, és pontosan beállítja a “terápiás ütés” amplitúdóját, erősségét és frekvenciáját.

A Spineliner korrekciós rendszerelemző funkciója leválasztja és meghatározza azokat a csigolyaszelvényeket (szegmenseket), amelyeknek más az ellenállási válasza, mint ami egy hasonló egyénen hasonló csigolyaszelvényen normálisként elvárható. A készülék a gerinc mindegyik részét (nyaki, háti, ágyék-kereszt) külön elemzi és az eredményt grafikusan jeleníti meg. Az elemzési fázis után a kezelő kiválasztja a korrigálandó szelvényt vagy szelvényeket és az Spineliner korrekciós rendszer rezonanciával korrigáltan kopogtatja (perkusszió) a kiválasztott gerincszelvényeket.

A terapeuta a számítógépes grafikát használva könnyen és megbízhatóan tudja közölni a páciens állapotát és az előrehaladást.

A kezelés két fázisból, az elemzésből és terápiából áll.

Elemzés:

  1. Gerincszelvény rugalmassági vizsgálat (relatív izületmobilitás vagy merevség)
  2. Izomgörcs,
  3. Gerincszelvény szövet állapota (hullámalakú elemzés).

Terápia:

1. Izületek mobilizálása,
2. Kiropraktikai korrekció,
3. Csigolyák közötti porckorong terápia,
4. Mechanoreceptor ingerlés,
5. Kiváltó (trigger) pont terápia.

Ellenjavallatok:

  • Terhesség
  • tumoros betegeknél
  • súlyos csontritkulásban szenvedőknél ( osteoporosis )
  • akut gyulladásos folyamatoknál
  • traumás eltéréseknél
  • súlyos degeneratív elváltozásoknál ( arthrosis )