Állkapocs ízületi terápia

Állkapocs ízületi terápia

Craniomandibularis Diszfunkció (CMD ), Temporomandibularis terápia

Az állkapocs ízület központi szerepet játszik a fej és a medence közötti kommunikációban. Rendkívül nagy befolyást gyakorol a mozgató szervrendszer izmaira, az emésztőszerv rendszerre, a szervezet vízháztartására, az idegrendszerre és a vegetatív rendszerre.

Milyen problémák alakulhatnak ki az állkapocs ízületben?

A rágóízületet körbevevő izmok és szalagok a túlterhelődés következtében begyulladhatnak, és így nagy fájdalmat okozhatnak az állkapocs ízület területén, ill. a fájdalom kisugározhat a fülünkbe, fogainkba és fejünk különböző területeire.
A fájdalom elkerülése érdekében nem egyformán használjuk a két oldalt. A fogak nem egyformán kopnak, az állkapocs két oldalán az egyenetlen terhelés miatt a porc károsodik. Ez visszahat a harapásra és a rágás mozdulataira is. A szabálytalan mozgás hosszútávon kórosan hat testtartásunkra. Okozhat fej- nyak hát, de akár térdpanaszokat is.

MIKOR GONDOLJUNK ÁLLKAPOCSÍZÜLETI PROBLÉMÁRA?

A KEZELÉS MENETE:

A terápiát egy alapos állapotfelméréssel kezdjük. Ennek során nemcsak az állkapocs ízületi panaszokkal foglalkozunk, hanem az egész testet feltérképezzük. Sokszor nem is gondolnánk, hogy az állkapocs ízülettől távolabb eső testrészekben felfedezett problémák hátterében, állkapocs ízületi elváltozás húzódhat meg. Minden mozgásszervi elváltozást megvizsgálunk és kezelünk. Ennek következtében nem csak egyfajta kezelési módszert alkalmazunk, hanem a mozgásszervi vizsgálat eredményének megfelelően állítjuk fel a terápiás tervet és kezelési célt. A CMD terápia alapvetően manuális technika, tehát a szakember speciális fogások alkalmazásával, kézzel kezeli az érintett testrészt. A kezelés ülő vagy fekvő helyzetben történik, a gyógytornász a megfelelő higiénés előírások betartása mellett (gumikesztyű) a szájüreg belsejében ill. az azt körülvevő területeken végzi a kezelést. Mivel a szakember elsősorban olyan területeket, ízületeket kezel, amelyek az aktív használatból kiestek, feszesek, a kezelés sok esetben nem kellemes, fájdalmas. A kezelés után 1-2 napig izomlázszerű fájdalmat tapasztalhatunk, majd pedig a panaszok enyhülését is megtapasztalhatjuk.