Dorn terápia

Dorn terápia

A gerinc megbetegedéseinek kezelésénél alkalmazott kezelési formát a német Dieter Dorn dolgozta ki.
Mozgásszervi, belső szervi és pszichés megbetegedések hátterében nagyon sokszor találunk a gerinc területére korlátozódó elváltozásokat, un. blokádokat, melyek a csigolyák egymáshoz viszonyított szabad mozgását akadályozzák és a környező izmok működését változtatják. Minden csigolyához tartozik egy-egy belső szerv, szervi-, illetve pszichés működés. Megváltozott testtartás megbontja testünk központi pillérének nevezett csigolyaoszlop (gerinc) egyensúlyát. Következményei 3 irányban fejthetik ki hatásukat.
A mozgás szervrendszer területén mozgásbeszűkülés, izomfájdalmak, myofasciális csomók, un. trigger pontok alakulnak ki. A csigolyával kapcsolatban álló szerv működése romlik, mely bizonyos idő eltelte után az adott szerv területén negatív tünetekben nyilvánul meg: pl. fülzúgás, látászavarok, gyakori megfázás, gyomorégés stb., végső sorban pedig pszichés tünetek kialakulásához is vezetnek. Dorn terápiával ezeket az irányokat egyszerre próbáljuk megragadni, kezelni a strukturális viszonyok rendezésén, helyreállításán keresztül. Részben ebben rejlik a terápia hatékonysága is. Kezelünk ízületeket, izmokat, belső szervi- és pszichés funkciókat, illetve meridián pontokat egyszerre. A terápia központi része a gerinc kiigazítása, a csigolya blokádok feloldása, azonban annak érdekében, hogy ez minél tökéletesebb legyen, szükség van az alsó végtagok hossz-különbségének kezelésére is. Célunk az egyenlő végtaghossz megteremtésével az emberi test természetes terhelési viszonyainak helyreállítása. A terápia soha nem lokálisan szemlél, hanem az egész test viszonylatában elemzi az aktuális panaszokat és próbálja azok valódi okát feltérképezni. Ezért mindig alulról fölfelé építkezik, lépésről lépésre korrigál.
Egy gyengéd, hatékony, biztonságos gyógymód, elsősorban a csípőízület, a medence és a gerincoszlop területének problémáit igyekszik javítani, ezeken keresztül fejti ki hatását közvetett úton más rendszerekre is.
A terápia során a korrekció dinamikusan – vagyis a páciens aktív részvételével -, kézzel végzett nyomással és érzéssel történik. Eredményeképpen a gerinc strukturális viszonyait rendezzük, azaz az izületeket korrigáljuk, az izomzatot lazítjuk, a gerinc elváltozásaiból adódó fájdalmat csillapítjuk, illetve legtöbb esetben megszüntetjük.
Alkalmazásakor az alsó végtagon a hosszkülönbség csökkentését, korrigálását célzó speciális technika elvégzése után megvizsgáljuk a medencét, javítjuk helyzetét, majd egyenként haladunk végig a gerincen csigolyáról csigolyára, s kóros esetben kézzel nyomást gyakorolva rájuk, egyenként korrigáljuk helyzetüket.
A gerinc kezelése után a vállöv, a vállak, a könyök, a csukló, a kéz és az ujjak izületei, következnek, végül az állkapocs izületeit is kezeljük, vagyis a páciensek jól eső érzéssel, valóban minden porcikájukat átmozgatva, minden izmukat kezelve távozhatnak.

Egy nagyon hatékony, gyorsan javulást, gyógyulást eredményező kezelés, mely amellett, hogy megszünteti a gerinc fájdalmát a kisugárzó fájdalmakkal együtt, pozitívan hat a csigolya szegmentumokhoz tartozó belső szervekre, pszichés elváltozásokra, illetve a meridiánokon keresztül a szervezet egészének működésére.
A páciensek a Dorn terápiát otthon, maguknak folytatják, a terapeuta által megszabott gyakorlatokkal, melyeket pár perc alatt könnyen el lehet végezni.