Kinesio Taping

Kinesio Taping

A Tapinget – a módszert és a tapaszt – egy japán kiropraktőr és kineziológus, Dr. Kenzo Kaze fejlesztette ki. A Taping egy csúcsminőségű pamutanyag, vastagságát, súlyát és nyúlási tulajdonságait tekintve olyan, mint a bőr, hátoldalán 100%-os akril ragasztóréteggel bevonva.
A Kinesio-taping egy mellékhatások nélküli 24 órás információs terápia, mintha ott lenne a terapeuta keze az érintett testrészen.
A Taping nem tartalmaz gyógyszerészeti szempontból aktív elemeket, a bőr számára semleges, levegő és víz áteresztő, hatását kizárólag a felragasztás módja határozza meg (funkcionális hatás).
A Tapingnek fájdalomcsillapító hatása is van, ugyanis a tapasz alatt található bőr a test mozgásának következtében folyamatosan ide-oda mozog, ez a mozgás hatással van a mechanoreceptorokra, ami a fájdalomérzet csökkenéséhez vezet.
A Tapinget a kellő helyre és módon felragasztva hosszabb ideig (5-8 napig) a bőrön maradhat.
A gyógytorna mellett, kiegészítő terápiaként alkalmazható. A különböző ragasztási technikák segítségével lehet erősítő, korrigáló vagy éppen csak figyelmeztető (hanyag tartásnál) hatást elérni. Stabilizálja az izületeket, az izmokat a helyes irányba húzza, mely során a felborult izom – egyensúly visszaáll. A manuálterápiával helyreállított blokkokat, hibás izületi helyzeteket a tapinggel a normális helyzetben lehet tartani több napon keresztül.

A TAPING ALKALMAZÁSI TERÜLETEI:

A Taping tehát olyan kezelés, amely segítségével a páciens “hazaviheti magával a gyógytornász kezét” (azaz magán a Tapinget). A módszer hatékony volta a felhelyezésből és a test természetes mozgásaiból fakad, a tapasz mindaddig hatékonyan működik, amíg azt a páciens viseli.