Kötőszöveti masszázs

Kötőszöveti masszázs

A kötőszöveti masszázs csak betegségek kezelésére alkalmas. Nem pihentető vagy relaxáló kezelés, a páciens többnyire ülő helyzetben van, a fogások egyes helyeken kellemetlen érzetűek is lehetnek. Alapjait Dicke dolgozta ki, aki saját alsó végtagi érszűkületét gyógyította meg a keresztcsont fölötti „húzó” fogásokkal. Elmélete azon alapul, hogy a belső szervrendszerek betegségei során a kötőszövetben változó feszülés jön létre, a kötőszövet mechanikai ingerlése pedig szegmentálisan (szelvényezetten) befolyásolja a szervek működését.

A vegetatív idegrendszer tónusállapotát normalizálni lehet általa, ehhez azonban elengedhetetlen a vegetatív idegrendszer kiváló ismerete. A kötőszöveti masszázs technikája során két ill. háromütemű technikával dolgozunk, mely okozhat némi kellemetlen érzést, fájdalmat a páciensnél.

A masszázs érinti a keresztcsontot, a bordákat, a gerincet, a lapockát és a vállakat. Egy kezelés kb. 30-40 percig tart. Egy kezelési ciklus 13-18 kezelésből is állhat, melynek során az első 4-5 alkalomnak egymást követő napon kell megtörténnie, különben a vegetatív válaszreakciók nem jelentkeznek. A kötőszövet lazulása esetén lehet lecsökkenti a masszázs időtartamát és lecsökkenteni heti 3-4 alkalomra a kezelést. Bár ez a fajta masszázs nem az, amire az ember szívesen járna el minden héten, hatása érszűkületnél, premenstruációs szindrómánál, vesegyulladás után, gyomorhurutnál és egyes reumás izületi betegségnél határozottan jótékony.