McKenzie terápia

McKenzie terápia

Az új- zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett módszer a gerincet illetve a végtagokat érinti ízületi panaszok diagnosztizálására és kezelésére alkalmazható.
Az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák.
A módszerrel leggyakrabban a porckorong betegségeit (protrusio, prolapsus, discus hernia), illetve a karba és lábba sugárzó fájdalmat, zsibbadást kezeljük.
Az orvos akkor ajánlja ezt a módszert, ha az adott betegség olyan stádiumban van, hogy műtét nélkül várható javulás.

A módszer olyan aktív mozgásterápia, amelyben nagy hangsúlyt kapnak a páciens által önállóan végezhető gyakorlatok, amelyekkel képes befolyásolni a fájdalmát, és a probléma kimenetelét.
A kezelés során a kitüremkedett porckorong mechanikai úton történő helyretolására törekszünk, ami a panaszoktól függően bizonyos irányú mozdulatokkal érhetünk el. A cél a fájdalom ‘centralizálása’ (McKenzie: a fájdalom visszahúzódása a test középpontja felé), majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel.

Az első alkalommal alapos mozgásszervi vizsgálat történik, melynek során a gyógytornász meghatározza a fájdalom feltételezhető okát. A vizsgálat eredményének alapján összeállítja a személyre szóló kezelési programot, amelyet kezdetben sűrűbb, majd egyre ritkuló kontroll mellett a páciens otthonában végezhet.

A MCKENZIE MÓDSZER ALKALMAZÁSI TERÜLETEI:

A megelőzés (prevenció) nagyon fontos szerepet játszik az ilyen irányú problémák kialakulásában. Célzott gyógytorna, az ún. törzs körüli izomfűző kialakítása alapja egy stabil, teherbíró gerinc elérésének.
A kóros terhelések kerülése, megváltoztatása nagy szerepet játszik a gerinc védelmében.