Schroth Terápia

Schroth Terápia

A Schroth terápia egy olyan komplex kezelési forma, mely az egyik leghatékonyabb gyógymód lehet a gerincferdüléses betegek számára. A Schroth terápia megalkotójáról, Katharina Schroth német gyógytornászról kapta a nevét.
A gerincferdülés (scoliosis) esetében egy olyan 3 dimenziós elváltozásról van szó, mely többnyire visszafordíthatatlan csigolya-károsodásként jelentkezik. A 3D-s eltérésnek megfelelően a módszer úgy lett kifejlesztve, hogy a gerincben lévő torziót mind a három irányban kezelje.

A Schroth terápia célja:
A terápia lényege, hogy a gerincet a maximális nyújthatóságán keresztül, légzéssel egybekötve beállítsuk a középpontba, és ebből a korrekciós helyzetből a páciens aktívan indítsa meg az izomerősítést és az izmok nyújtását. Elengedhetetlen a fűző (úgynevezett korzett) viselése, amely passzívan segíti elő a már elért eredmények megtartását, a gerincdeformitás következtében kialakult bordapúpok csökkenését. Az aktív és passzív módszereket egybevetve, gerincferdülés esetében a nap 24 óráját felölelő kezelésről beszélhetünk.

Mikor ajánlott a kezelés elkezdése?
Bármelyik esetről is legyen szó a Schroth terápia segít a deformitás okozta fájdalmakat megszüntetni vagy enyhíteni és a gerincben végbemenő degenerációt csökkenteni, lassítani.

Kinek ajánlott a Schrott terápia?
Fontos tudni, hogy ez a kezelési módszer gyermek- és felnőtt korban egyaránt ajánlott. Korosztálytól függetlenül érdemes tehát felkeresni egy ortopéd szakorvost, majd a gerincferdülés megállapítása után a lehető leghamarabb elkezdeni a gyógytornát.

MILYEN ESETEKBEN ALKALMAZZÁK A SCHROTH TERÁPIÁT?

A Schroth terápiát erre képzett gyógytornászaink vezetik. A terápiát minden esetben egy alapos állapotfelmérés előz meg, melyben megvizsgálják a gerincet, valamint a szív- és érrendszert is. Mint minden gyógytornakezelés, a Schroth terápia is egyénre szabott.

A TERÁPIA ALAPELEMEI: