Szegment masszázs

Szegment masszázs

A szegment masszázs a reflexzóna masszázsok csoportjába tartozik.

Head és Mackenzie észrevette, hogy egyes belső szervi betegségeknél, elváltozásoknál bizonyos mértékű érzékenység jön létre a bőrtakaróban és az izomtónusban. Ennek oka, hogy a bőr, az izmok, a kötőszövet, az erek, a csontok és a belső szervek azonos gerincvelői szegmentumból kapják beidegzésüket, így funkcionális kölcsönhatásban vannak egymással.

A belső szervekből kisugárzó fájdalom egy meghatározott testfelszínre vetül ki, mindig az adott szervnek megfelelő bőr, ill. izom területére (Head és/vagy Mackenzie zónákba). A szegment masszázs lényege, hogy a belülről kifelé irányuló hatást masszázs által meg lehet fordítani, a megfelelő bőr-, ill. izomterületre hatva befolyásolni lehet a zsigeri szervek állapotát. E masszázs célja a betegséget fenntartó hibás reflexkör megszakítása, az elváltozott állapot normalizálása, az idegrendszeren keresztül való zsigeri szervekre való hatás.

A kezelést nem a beteg szerven végzik, hanem a belső szervhez kapcsolódó bőr illetve izom zónában – reflexzónában. Alkalmazása kúraszerűen ajánlott, mely kb. 12-15 alkalomból áll. A masszázs egy bevezető résszel kezdődik, melynek célja a paraszimpatikus áthangolás (a szívműködés és a légzés lassítása, általános nyugalmi állapot elérése). Ezek után a gerincvelői idegkilépéseket kell fellazítani, majd az idegkilépés irányában halad tovább a masszázs a svédmasszázs fogásaival.

A masszázs során a páciens ül vagy hason fekszik, sem olajat, sem krémet nem használunk.