Triggerpont kezelés

Triggerpont kezelés

Mik azok a triggerpontok?
A triggerpont egy kisebb izomrost szakaszra koncentrálódó merevség, amely myalgiás csomóként érzékelhető. Kiváltó okai lehetnek különböző területeken jelentkező fájdalmaknak.
Hogyan kezeljük a Triggerpontokat, miben lehetnek segítségünkre, ha jól diagnosztizáljuk őket?
A kezelése nagyon egyszerűen történik: a kitapintott pontot addig tesszük ki mechanikus ingernek, amíg az általa kiváltott fájdalom ill. kisugárzási terület csökken vagy megszűnik. Ezek után újra kiváltjuk a fájdalmat, vagy kisugárzást, az adott izom funkcionális megfeszíttetésével, egészen addig, amíg az izomfeszülés közben is minimálisra csökken vagy megszűnik a fájdalom. Ezek után az adott izomszakaszt megnyújtjuk, majd nyugalomba helyezzük.
Milyen kezelési reakcióra kell számítani a Triggerpont kezelése közben és a kezelést követő napokban?
A kezelés alatt a pontokban és a kisugárzási területükön fájdalom léphet fel, ami a pontok keringésének javulásával az adott pont kezelésekor rövid idő alatt csökken vagy megszűnik. Ez a folyamat a jele a pont vérkeringésbe való visszakapcsolásának és a gyógyulás első lépése. A kezelést követő napokban izomláz szerű fájdalom is felléphet a kezelt területen, ami néhány nap alatt elmúlik. A kezelést követően azonnal “megkönnyebbülés érzés”-ről számolnak be a páciensek, ami a feszült, görcsös izomzat lazulásának és az izmok egymáshoz viszonyított tónus-eloszlás rendeződésének köszönhető.
Mennyi ideig tart a kezelés? Hány kezelésen kell részt venni?
Vizsgálattal gyakorlati tanácsokkal együtt egy kezelés időtartama 55 perc. Pácienstől és terheltségi szinttől függ, hogy hány kezelésre van szükség. A triggerpontok kezelése után célszerű tartásjavító gyakorlatokat és egyéni-, az adottságoknak megfelelő gyógytorna gyakorlatokat tanulni annak érdekében, hogy a túlterheltség az izmokban és ínakban ne alakuljon ki ismét.